Att bo i Gillberga

Dokument att ladda hem: Att bo i Gillberga

Vårt område, Gillberga, består av 271 kedjehus byggda i fyra etapper under åren 1961 till 1966.

För oss som bor här fungerar Gillberga Byalag som en gemensam länk. Byalaget bildades något av de första åren när området börjat bebyggas. Redan från början var anslutningen nästan hundraprocentig. Byalaget fyllde en viktig funktion under nybyggaråren genom att t.ex. samordna inköp av trädgårdsprodukter, ha kontakt med byggföretagen, oljeleverantören och kommunen i angelägenheter som rörde medlemmarna

Dagens Byalag

Viktiga uppgifter idag för Byalaget är att verka för sammanhållningen mellan Gillbergas innevånare. Byalaget försöker även bevaka samhällsplaneringen i norra Sollentuna och vara medlemmarnas språkrör gentemot myndigheter och leverantörer. Byalaget ger ut ett informationsblad, ”Byabladet” samt försöker värna om de traditioner som etablerats i vårtområde. Vår hemsida har adressen gilllberga-byalag.nu.

Varje år ordnas valborgsmässofirande med brasa och fyrverkeri.

Byalagsombud

Byalagsombuden har till uppgift att ta kontakt med nyinflyttade, informera om Byalaget samt vara en kanal mellan styrelsen och medlemmarna. Vilka som är ombud och vilka som sitter i styrelsen hittas på hemsidan.

Vi önskar Dig och din familj välkomna till Rotebro och Gillberga och hoppas att du skall trivas i området. Om Du vill stödja Byalagets verksamhet blir Du medlem genom att betala in årsavgiften på 100 kronor till Plusgirot med kontonummer 611061-3.

Byabladet

Byabladet är ett informationsblad till alla medlemmar i området. Detta delas ut 3-5 gånger per år av Byalagets kontaktpersoner och presenteras också på hemsidan.

Vilka färger har våra hus?

Kedjehusen i Gillberga färgsattes av arkitekten. Vissa husrader fick färgen röda hus och andra rader fick färgen gul. Som komplement färgsattes fönsterbågar och ytterdörrar i färger som var anpassade till färgen på huskroppen.

Så långt var allting lätt att förstå. Alla hus målades av husleverantören i de ”rätta färgerna”. Men när husen började bli äldre och ommålning krävdes var det inte alldeles givet vilka kulörer som gällde. Vilken typ av färg skulle man välja?

Från början hade husen oljebaserade färger. Idag har många gått över till vattenbaserade färger. Utseendemässigt spelar det inte så stor roll vilken färgtyp man väljer. Viktigare är då vilka kulörer man ska ha om man vill behålla områdets karaktär enligt följande.

Röda huskroppar har en kulör nära falu rödfärg. Färgen på ytterdörr och fönsterbågar har en färg som ibland betecknas allmogeblå.

De gula huskropparnas färg har ofta betecknads som herrgårdsgul med ytterdörr och fönsterbågar i en ljusgrå ton.

Vill man måla sitt hus i andra färger krävs bygglov enligt Plan- och Bygglagens 9 kap 3 §.

Grannsamverkan

Grannsamverkan är en verksamhet tillsammans med Polisen i Sollentuna.

Läs mer om grannsamverkan på hemsidan som återfinns under sektionen ”att bo i Gillberga”. Genom att tala om Din e-postadress kan Du få fortlöpande information om vad som händer beträffande säkerhetsåtgärder, inbrott m.m.

Självfallet skall vi också fortsättningsvis vara uppmärksamma på vad som händer som inte verkar passa in i området liksom att hålla de närmaste grannarna informerade när vi reser bort och vi har behov av litet uppsikt.

Lekplatser

Det finns några lekplatser i området. De ligger vid Kyles väg, mellan Ytterbyvägen och Allévägen, mellan Tennisvägen och Holmbodavägen och vid Vidfares väg. De vårdas av kommunen.

En boulebana finns vid lekplatsen vid Ytterbyvägen.

Skolor och daghem

Gillboskolan är den stora kommunala skolan för våra barn. Skolan har också lokaler i Gröndalsskolan. Som friskolor finns Hertig Karls skola, och Mikaelskolan.  Följande förskolor (daghem/fritidshem) finns i Rotebro (väster om järnvägen)

  • Myggan (Montessori)

  • Solglimten

  • Ebbas

  • Blå hästen/Kosmos (familjedaghem)

  • Gillbostubben (Friluftsförskolor)

  • Kokalite (förskola)

Idrottsföreningar i Rotebro

Rotebro IS Fotbollsförening

Attunda Orienteringsklubb (Gula huset vid Ytterby)

FBC Sollentuna (Innebandyklubb)

Rotebro Tennisklubb

Sollentuna Golfklubb

Golfklubben Grindslanten

Överby Hästsportförening (vid Överby)

Sollentuna Gammeldansförening

M fl

Häckklippning kring din tomt

I och med att området har funnits en längre tid har trädgårdarnas häckar hunnit bli välvuxna. Kommunen ålägger alla husägare som har häck/buskage i anslutning till trottoar och/eller korsningar att hålla efter dem. Läs mer om detta på kommunens hemsida.

Renhållning

Sophämtning (hushållet). Läs mer på Sollentuna Energi´s hemsida www.seom.se
– Vår närmaste återvinningscentral ligger i Smedby i Upplands Väsby
Förutom att det finns på återvinningscentralerna kan du lämna glas, tidningar, förpackningar, m.m. vid pendeltågsstationen (under gångbron), vid Coop Extra och vid Vasavägen.

Sophämtning

Tömning sker varje vecka av de kärl som ställs ut på gatan. Vänd handtaget mot gatan så slipper sopgubbarna vända behållaren innan den skall till sopbilen.

Kommunikationer

Buss 520 och pendeltåget från Rotebro station gör att Gillberga har bra kommunikationer både mot Stockholm/Södertälje och mot Märsta samt Arlanda/Uppsala.

Naturen

Järvafältet erbjuder mängder med fritids- och naturupplevelser. Elljusspåret söder om Rotebroleden används flitigt av motionärer. Vid snörika vintrar så dras skidspår i terrängen mot Bisslinge. Ett konstsnöspår började dras 2017 vid Bisslinge (du kan promenera dit eller ta bilen via Rotebroleden och svänga höger vid stallet).

Rotebro Centrum

I Rotebro Centrum finner du bl.a. dagligvaruhandel, pressbyråliknande affärer, apotek, blomsteraffär, restauranger, närköp, frisörer, massörer, vårdcentral, folktandvård, m.fl. Det finns även flera gym i centrum och vid Rotebro handelsplats.  Biblioteket i Arena Rotebro innehåller också Rotebro Dansträff som används för bl.a. gammal- och modern dans.

Post och paketutlämning

Hemköp i Rotebro Centrum har alla posttjänsterna inkl paketutlämning. Vissa paket du beställer kan även hamna hos My Way.

Biblioteket

Biblioteket är utrustat så att den som har ett särskilt passerkort kan göra besök vid utökade öppettider.

Sollentuna kommun

Vår kommun heter Sollentuna och har ca 80 000 innevånare. Kommunalhuset ligger i Sollentuna centrum (Turebergshuset) och hemsidan hittar man på www.sollentuna.se. Kontaktcenter hos kommunen (08-579 210 00) ger snabba och korrekta besked om du har frågor.